Godhavn
Godhavn er en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Her bor en dansk tilflytterfamilie med tre børn, som på hver deres måde forsøger at finde sig til rette i det lille fangersamfund. Den yngste datter, Bjørk, starter i skole, og snart mister hun den tætte kontakt til sine grønlandske venner, som skal gå i den grønlandske klasse. Den følsomme dreng, Knut, har en bedste ven, som skal rejse tilbage til Danmark. Og den ældste søster, Hilde, der er sin fars øjesten, truer familiefreden da hun bliver forelsket i drengen Johannes.
Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger handler Godhavn om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med.
GODHAVN modtog DR Romanprisen i 2015
Anmeldelser
„Mondrup skriver et fantastisk rytmisk og organisk dansk, hvor de mange metaforer og sammenligninger aldrig rager op som klodsede isbjerge, men danner bro mellem børnene og den natur, de er så uundgåeligt indlejret i. […] Alt det uforløste begær til trods er Godhavn smukt og vellykket forløst.“
„Er det en ungdomsroman? Nej, men den bør læses af folk fra femten til et stykke over fem- oghalvfems. […] Iben Mondrups forunderligt smukke nye roman giver en længerevarende rystelse og bliver siddende i én som en nagende smerte og bundløs sorg.“
„Mondrup har en sikker sans for at beskrive den lille bys liv, beboet som den er af fiskere og fangere, håndværkere og tjenestemænd. Hendes evner er her overvældende rige, når hun trænger ind i de skjulteste krogveje i disse tre børns beskedne, men rige liv. Hun formår her at hæve deres tilværelse op i poesiens evige lys.“
Nordjyske
“Iben Mondrups store force er hendes blik for detaljen. Der står en kold vind ind gennem siderne i denne meget vellykkede roman om arktisk kulde, forloren godhed og tre danske børn i Grønland. Al denne gennemtræk og kølighed i ordene er en helt bevidst sproglig affotografering af den grønlandske virkelighed komplet med sladder, fuldskab og frådende slædehunde. Og midt i det hele blusser en stærk flamme af sprogligt og psykologisk overskud.”
„Iben Mondrup levendegør med fin og rå intensitet en søskendefloks tre bevidstheder. Det ligner et ægte gennembrud. […] Mondrup er enormt god til at skildre suset i at være ung, som man skrumler rundt i sin nye krop og sin nye psyke.“