Billeder fra Qivttoq

‹~

I arbejdet med Qivittoq, kunstnermonografien om Jessie Kleemann, var jeg så heldig at få kontakt til fotografen Allard Willemse, der igennem mere end et årti har fotograferet Jessie på gulvet. Billederne herunder er blandt de allerbedste, han har taget. S/h-billederne er fra 1999. Det sidste billede hvor Jessie poserer foran det draperede gardin, er fra 2010.

Der er ingen tvivl om at Jessie Kleemann arbejder med betydningerne i den kultur, hun er rundet af. Hun gør det altid på en legende og spørgende måde. Hun er ikke bange for at bruge de traditionelle grønlanske elementer på nye måder i sin performance. Det provokerer mange, især i Grønland. Den gamle grønlandske kultur er hellig. Synes mange grønlændere. Men altså ikke Jessie Kleemann.

Orsoq betyder spæk. Især sælspæk var den vigtigste energikilde i det gamle Grønland. Man brugte det som brændstof i tranlamperne, og man spiste det.

Jessie Kleemann har gennem tiden brugt orsoq på forskellige måder i sit arbejde. Orsoq lugter. Det bliver flydende, når det opvarmes. Det er i det hele taget noget rod. Vil mange mennesker synes. Men sådan er det jo med autenticitet og kultur. Noget rod.

Foto: © Allard Willemse