Jeg er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med mit publikum højt. Jeg er ikke bleg for at bruge min egen livshistorie i mine foredrag, noget som gør mine optrædener nærværende og levende. Med mit indgående kendskab til det grønlandske samfund er jeg yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde. Ønsker du at booke mig, kan det ske på ibenmondrup@gmail.com eller via FORFATTERFOREDRAG eller ARTE-booking.

FOREDRAG 1: TABITA
I min nye roman er ægteparret Eva og Berthel kommet hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer. Foredraget handler om en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor det ikke var usædvanligt, at børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

FOREDRAG 2: VI ER BRØDRE
Kom med til efterkrigstidens Frederikshavn, hvor min farfar, kriminalassistent Kaj Mortensen, boede. Under krigen var han leder af modstandsbevægelsen i byen, og da jeg efter hans død kom i besiddelse af hans private arkiv, fik jeg pludselig et lidt andet blik på min farfars historie. Det blev startskuddet til romanen VI ER BRØDRE, om brødrene Poul og Jens, som vokser op i lyset – eller skyggen – af den gode og kærlige, men også traumatiserede far og modstandshelt. Vi skal høre om fortielser, om at lægge låg på de ting, der foregik under krigen, og om hvad det har betydet for familierne i et større perspektiv. I foredraget fokuserer jeg på den dramatiske, nære fortid og på de omstændigheder, der formede den store generation af efterkrigstidsbørn, som måtte leve med deres forældres tavshed. Foredraget ledsages rigeligt af billeder fra mit personlige album.

FOREDRAG 3: GODHAVN
I foredraget tager jeg publikum med til GODHAVN, en lille by på Grønlands vestkyst, og fortæller fra et barneperspektiv om en dansk udflytterfamilies hverdag i starten af 1980’erne. En hverdag som jeg, via min opvækst i Grønland, har et intimt kendskab til. Foruden at være en fortælling om livet i Arktis med sultne slædehunde, vådeskudsulykker og små og store intriger, handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud for at leve på en ny måde i radikalt anderledes omgivelser – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med. Foredraget ledsages af billeder fra mit personlige fotoalbum.

FOREDRAG 4: KARENSMINDE
I dette foredrag tager jeg publikum med til Møn. Familien fra GODHAVN er 20 år senere flyttet til Danmark, og forældrene er ved at etablere en B&B på Møn. Romanen bag foredraget udforsker familiens bånd, trygge som snærende, og skildrer sanseligt vores indvævethed i de nærmeste omgivelser, både menneskelige og landskabelige. Berlingskes anmelder skrev: ”Iben Mondrups vidunderligt velskrevne KARENSMINDE er en stærk fortsættelse af hendes prisbelønnede gennembrudsroman, GODHAVN. Samlet fremstår bøgerne som en alternativ familiekrønike over det moderne liv." I foredraget inddrager jeg naturligvis også romanen GODHAVN og fortæller om den nyere grønlandske historie.

 
 
http://ibenmondrup.dk/files/gimgs/th-9_IMG_6712.jpg